Intregul proces de digestie si filtrare are loc intr-un sistem inchis. După adaugarea probei si introducerea filtrului, instrumentul este inchis şi analiza este pornita. Cand procesul de hidroliza este incheiat, proba este spalata si filtrata folosind filtrul cutat. Tubul de hidroliza este spalat cu apă caldă pana ce toate particulele de grasime sunt indepartate şi filtrul ajunge la pH neutru.
Mai departe filtrul este apoi scos din sistem, uscat şi introdus într-un vas de extracţie pentru determinarea continutului de grasime.
Metoda SOXHLET este folosita la determinarea continutului total de grasimi din produsele alimentare.
Sistemul SOXTHERM permite reducerea timpului de lucru in conditiile unei reproductibilitati comparabile cu metoda Soxhlet traditionala.
Functionarea consta in 5 trepte conduse automat:
Treapta I: treapta de fierbere - proba este imersata in solvent
Treapta a II - a: treapta de reducere a solventului - nivelul solventului scade si este colectat intr-un vas pina cind proba nu mai este imersata in solvent
Treapta a III-a: treapta de spalare - proba este spalata prin refluxarea solventului condensat
Unitatea SER 148 permite separarea cantitativa a grasimilor dintr-un amestec mono sau multicomponent solid sau semi-solid.
Unitatea este controlata prin microprocesor si permite alegerea a 29 programe.
Legat de aspectul de siguranta, operarea are loc in cele mai bune conditii in conformitate cu normele EN 60529 cu clasa de protectie IP 55.
Cuplat la o imprimanta permite documentarea datelor in comformitate cu normele GLP.
Domeniu de aplicatii: dozarea cantitativa a unor componenti solubili ca de exemplu: grasimi, tenside, agenti de plastifiere, pesticide in produse alimentare, hrana ptr. animale, detergenti, produse farmaceutice, sol etc.